دکتر فاریابی

* جلوگیری از صدور خام کنسانتره مس آذربایجان به کرمان

* انتقال گردش مالی سه هزار میلیارد تومانی مس به تبریز

* وزیر تبریزی صنعت، گام اول را در استقلال مس آذربایجان محکم برداشت.

به گزارش خبرگزاری شهریار پرس به نقل از ماهنامه الفبای اقتصاد آذر بایجان:

 رحمانی قدم اول را برای توسعه صنایع معدنی آذربایجان محکم برداشت وی که تازگی سکاندار وزارت صنعت و معدن و تجارت را به عهده گرفته است در جلساتی با زیر مجموعه صنایع مس ایران تاسیس رسمی مس آذربایجان را ندا داد، تاسیس رسمی مس آذربایجان کلید خورد و از این پس مجتمع مس سونگون به مجتمع مس آذربایجان تغییر نام یافت. و مقرر شد کلیه گردش مالی و مدیریتی مجتمع مس آذربایجان از این پس در مرکز استان آذربایجان‌شرقی تبریز و شهرستان ورزقان صورت گیرد. یک منبع موثق در وزارت صنعت، معدن و تجارت به خبرنگار الفبای اقتصاد آذربایجان گفت: وزیر تبریزی این وزارت خانه با مجاب کردن مدیران صنایع مس ایران برای تسهیل امور مالی و اداری و استقلال تصمیم گیری مدیریتی آن در شهر تبریز زمینه تاسیس رسمی شرکت مس آذربایجان را رقم زده است از سوی دیگر از استانداری آذربایجان شرقی خبر می رسد که دکتر پور محمدی استاندار در نشستی با مدیران ارشد استانی اعلام کرد: از این پس مجتمع مس آذربایجان باید کلیه امور مالی اداری و مدیریتی شرکت مس آذربایجان در استان انجام خواهد شد تا عواید آن در اقتصاد و صنعت و توسعه آذربایجان ملموس باشد. همچنین استاندار در نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی در اتاق بازرگانی تبریز، افزود: آذربایجان شرقی قابلیت‌های توسعه‌ای بزرگی در بخش صنعت و معدن دارد اما ما تاکنون ازاین قابلیت ها به نحو احسن استفاده نکرده‌ایم.

به گفته استاد رشته معدن دانشگاه تبریز، آذربایجان شرقی در کمر بند جهانی ذخایر مس در کمر بند آلپ ـ هیمالیا قرار گرفته و میلیاردها تن ذخایر نا خالص مس در مجتمع های مس سونگون و اهر می باشد به گفته دکتر رنجبر مس یکی از فلزات گرانبها با توجه به افزایش جهانی قیمت آن و کار برد وسیع در صنایع الکترونیکی فلزی و امکان جایگزین خودرو های الکترونیکی درآینده نزدیک بر کار برد وسیع این صنعت افزوده است. ازسوی دیگر مهندس شریفی مدیر عامل سخت کوش این مجتمع اعلام کرده است که با توسعه طرح های ذوب و پالایش و کنسانتره و همچنین استقرار صنایع پایین دستی می توان به رشد و اقتصادی شمالغرب کشور کمک کند و هم اکنون به کار گیری 4000 نفر پرسنل اکثرا جوان بطور شبانه روزی در بخشهای مختلف آن و همچنین اشتغال ده هزار نفر به صورت غیرمستقیم از این پس مردم در کشور آذربایجان‌شرقی را با صنعت مس خواهند شناخت. ازسوی دیگر نمایندگان استان در کمسیون صنایع و معادن مجلس می‌گویند گردش نزدیک به 30 هزار میلیاردی فراورده‌های این مجتمع و انتقال آن به بانک‌های استان و در واقع انتقال حساب‌های مالی مس سونگون می تواند علاوه بر اختصاص سهم آلاینده‌های محیط زیستی ومالیاتی به توسعه بیشتر آذربایجان شرقی بی‌انجامد. ماهنامه الفبای اقتصاد آذربایجان با به فال نیک گرفتن تاسیس مجتمع مس آذربایجان برای برخی جزئیات مزایای اقتصادی مالی و توسعه ای به سراغ دکتر محمد فاریابی استاد ممتاز دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه تبریز رفته است که ماحصل این گفتگو را باهم میخوانیم

تاسیس صنایع مس آذربایجان در تحولات اقتصادی آذربایجان چه نقش می‌تواند داشته باشد؟

بی‌شک همه اطلاع دارند که تدوین طرح استراتژیک توسعه هر استان مستلزم کسب شناخت کافی از مزیت‌ها، قوت‌ها، ضعف‌ها، فرصت‌ها و تهدیدات آن استان است. آذربایجان شرقی یکی از پر پتانسیل‌ترین استان‌های کشور است که در گذشته نه چندان دور اکتشاف و استخراج مس در آن شکل گرفته است. فرآورده‌ای که جزو بهترین منابع ارزش‌‌زای هر منطقه و کشور محسوب می‌شود و می‌تواند منشأ تحولات چشمگیری در صنعت مس، صنایع تبدیلی، تولید و رونق کسب و کار‌های ذیربط باشد. اشتغال‌زایی، ایجاد تحرک در توسعه صنعتی و کاهش وابستگی به صنایع کم بهره و در حال افول از تأثیرات مستقیم آن و توسعه دانش کاربردی، افزایش و ارتقای سطح تعاملات تجاری و علمی و ایجاد صرفه‌جویی ناشی از مقیاس از تأثیرات غیرمستقیم آن محسوب می‌شود.

با اینکه آذربایجان در کمربند ذخایر مس جهان قرارداد برای استخراج و بهره‌برداری صحیح از آن چه راهکارهایی پیشنهاد می‌کنید؟

اول از همه طراحی و تدوین برنامه جامع و کامل استراتژیک این رویداد بسیار مهم را ضروری می‌دانم. اینکه در بلند مدت چه اهداف بنیادین را دنبال کنیم؟

چقدر منابع به این طرح بزرگ تخصیص دهیم؟ صنایع و کسب‌ وکارها را چگونه برای مواجهه با خروجی‌های آن آماده سازیم؟ سیستم‌های مدیریتی لازم را چگونه مستقر کرده و از آنها‌ بهره‌برداری کنیم؟ و سوالاتی از این قبیل می‌تواند نقطه آغازین بهره‌برداری صحیح از این نعمت‌های خدادادی باشد. الگوبرداری از بهترین‌های این استخراج‌ها از دیگر اقدامات بسیار ضروری برای توفیق بیشتر در این رویداد محسوب می‌شود. الگوهای موجود داخلی و خارجی می‌تواند منبع شناخت کسب تجارب مثبت و منفی برای ادامه راه باشد. اولویت دادن به استفاده از پتانسیل‌های استانی از دیگر اقداماتی است که بطور چشمگیری می‌تواند ر توسعه آن کمک رسانی نماید. متاسفانه در گذشته از این مسأله غافل مانده‌ایم و به نظر می‌آید نوعی حس غریبی در این پروژه وجود داشته است. تاکیدات اخیر مدیران ارشد استانی و نمایندگان مجلس نیز نوعی گذاشتن به این فرضیه است.

نقش معدن در توسعه آذربایجان شرقی را بیان کنید.

شناسایی، اکتشاف و استخراج از هر معدنی می‌تواند مزیت‌های نسبی و رقابتی فراوانی برای آن استان یا منطقه‌ فراهم آورد. اگر وجود معادن را یک مزیت مطلق خدادادی درنظر بگیریم بهره‌برداری صحیح و اثر بخش از آن‌ها را بایستی یک وظیفه‌ ملی بدانیم. وجود آمارهای بسیار امیدوار کننده‌ از ذخایر مس در استان نوید توسعه پایدار در صنعت مس و صنایع دیگر را می‌دهد و در اکثر موارد استخراج یک ماده معدنی توانسته است مجموعه‌ای از بستر‌های توسعه آن منطقه را فراهم آورد. البته به شرطی که زیرساخت‌های مدیریتی، اقتصادی، فرهنگی، تکنولوژیکی و فنی لازم را در آن ایجاد کرده باشیم. کشور ما در بین 10 کشور برتر معدنی دنیا قرار گرفته است و در این شرایط تحریم می‌تواند جایگزین بسیار خوبی برای خیلی از صنایع تحت فشار باشد. معادن می‌توانند به تکمیل زنجیره‌ ارزش و ایجاد حداکثر ارزش افزوده کمک شایان توجهی نمایند.

فروش مالی مس آذربایجان چه نقشی در پویایی اقتصادی استان می‌تواند داشته باشد؟

طبیعتاً چنانچه تمامی گردش‌های مالی این صنعت در استان متمرکز شود تاثیر بسیار شگرفی را از ارتقای توانمندی بانک‌ها وموسسات ملی و اعتباری و به طبع آن انتقال این توانمندی به توسعه سایر صنایع داشته باشد که متأسفانه تاکنون این اتفاق به طور کامل نیافتاده و استان بهره‌ شایسته‌ای از این گردش مالی نبرده است. برای ایجاد اعتقاد علمی در بین کلیه ذینفعان معادن بایستی تمامی مزایای حاصل از استخراج این معادن در منطقه میزبان مصرف شود تا شاهد همراهی و همدلی تمامی دست‌اندرکاران آن استان باشیم. تنش‌های موجود در سال‌های اخیر به هیچ عنوان به صلاح اهداف مدیریتی و اقتصادی استان نیست.

با مدیریت علمی و بازاریابی چگونه می‌توان به خلاقیت و نوآوری در تاسیس و ایجاد صنایع جنبی اقدام کرد؟

به نظر من بایستی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در صنایع مس را شناسایی، اولویت‌بندی، تشریح و معرفی نمائیم. تا صاحبان فکر و سرمایه و انگیزه بتوانند با استقبال از این فرصت‌ها به بروز خلاقیت‌ها و نوآوری‌ها و در نهایت کارآفرینی در منطقه کمک نمایند علاوه‌ بر این بایستی فراخوان حمایت از صاحبان ایده‌های خلاقانه را صادر نمائیم. تا هرکس که توان ایجاد و کسب وکارهای وابسته و نوآورانه در این زمینه را دارا است حضور یابد. بهره‌گیری از علم بازاریابی هم مستلزم تدوین الگو ریتم علمی و کاربردی بازاریابی برای این فرصت بسیار ارزشمند است. با علم بازاریابی می‌توانیم توجه عملی صاحبان قدرت، صنایع وابسته، سرمایه‌گذاران، دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی داخلی و خارجی را جلب نمائیم. به طرح‌های بازاریابی می‌توانیم خروجی‌های این معادن و صنایع را به نحو شایسته‌ای در بازارهای داخلی و بین المللی عرضه نمائیم.

آقای دکتر فاریابی، آذربایجان را پس از این با صنایع مس خواهند شناخت برای جلوگیری از خام فروشی و صدور محصولات صنایع جنبی بازاریابی بین‌المللی چگونه باید صورت گیرد؟

خام فروشی از عادت‌های دیرینه اکثر کشورهای دارای معادن و مزیت‌هاست زیرا قدر این منابع و ارزش افزوده قابل ایجاد در آنها را نمی‌دانند. نوآوری محصولات معدنی همیشه چندین برابر ارزش افزوده ایجاد کرده است و در مس هم این موضوع به شدت قابل لمس است. انجام تحقیقات بازاریابی داخلی و بین‌المللی را جهت کشف فرصت‌ها و نیازهای صنایع و کسب‌ و کارها به شدت‌ توصیه می‌کنم.

شرکت در نمایشگاه‌های معتبر بین‌المللی فرصت‌های سرمایه‌گذاری، توانمندی‌ها منطقه‌ای و صنایع وابسته به معادن مس را توصیه می‌کنم. برگزاری لابی‌های بین‌المللی و انجام مذاکرات تخصصی بین‌المللی جزو دیگر اقدامات لازم برای بسترسازی‌های لازم جهت حضور در بازارهای بین‌المللی می‌باشد.